یامهدی عجل علی ظهورک

یافاطمه الزهراء(سلام الله علیها)ادرکنی
  • خانه 
  • تماس  
  • ورود 

#عنکبوت_مقدس

09 خرداد 1401 توسط یازهرا

#عنکبوت_مقدس ☹
کسانی که تاکنون مستقیم یا غیر مستقیم از فیلم ضد ایرانی و دینی عنکبوت مقدس و یا از بازیگر هنجارشکن آن زهرا امیر ابراهیمی حمایت کردند:

احسان علیخانی (ابتدا حمایت کرد بعدپاک کرد)
محسن تنابنده
نوید محمد زاده
گلشیفته فراهانی
امیر جدیدی
مهدی پاکدل
میلاد کی مرام
هوتن شکیبا
نجمه جودکی
شهره سلطانی
پریناز ایزدیار
محمدحسین مهدویان
هانیه توسلی
امیر حسین رستمی
نیکی کریمی
بهرام رادان
تهمینه میلانی
پولاد کیمیایی
سحر دولت شاهی
ترانه علیدوستی
جواد عزتی
ستاره اسکندری
الهه حصاری
سمیرا حسن پور
مهناز افشار
مستانه مهاجر
علی ضیا
احمد مهران‌فر
سحر ولد بیگی
الناز حبیبی
الهام پاوه نژاد
مهراوه شریفی نیا
احسان کرمی
شبنم قلی خانی
بهرام افشاری
محمد علی ابطحی
آذر منصوری
ربع پهلوی
گوگوش
حسن آقا میری
و…

1653900315_2.26_pm.jpeg

 نظر دهید »


فرم در حال بارگذاری ...

فید نظر برای این مطلب

سیره آموزشی امام صادق علیه السلام

27 خرداد 1399 توسط یازهرا

بی تردید آموزش یکی از رسالت های اصلی پیامبر عظیم الشان اسلام صاست که قرآن نیز بدان تصریح کرده است. بر اساس بینش شیعی و وفق روایات ماثور نبوی این مسئولیت خطیر پس از پیامبرص متوجه جانشینان به حق آن حضرت یعنی ائمه اطهار است. و امامان شیعه هرچند همگی انوار واحده و از نور واحدند و از این زاویه تفاوتی بین آنان نیست اما حضور در زمان خاص و یا مکان خاص موجب شده تا برخی بتوانند این رسالت خطیر را ادا نمایند و برخی دیگر به دلیل تنگناهای سیاسی با موانعی روبرو باشند. در این میان امام صادق(ع) بنا به دلایلی توانستند جوانب مختلف معارف قرآن کریم و سنت نبوی و سیره علوی را آموزش و نشر دهند و نظام جامعی را در بعد تعلیم و تربیت به بشریت ارائه کنند. از این رو در این نوشته عزم بر این است تا شیوه این امام همام در امر آموزش از خلال روایات صادره از آن حضرت استخراج و به نسل فراگیر علمی و آموزگارانشان عرضه گردد.

...

مقدمه
اگر عملیات آموزش صحیح را انتقال دانش و معلومات به فرد فراگیر معنی کنیم بی شک دارای ارکانی است. این ارکان هرکدام نقش مهمی را در فرایند آموزش ایفا میکنند و عبارتاند از:

علم؛ مراد دانش و مطالبی است که از معلم به متعلم منتقل میشود.

معلم؛ مقصود استاد است که نقش انتقال دانش را به متعلم و فراگیر بر عهده دارد.

متعلم ؛ منظور فراگیر دانش است که نقش دریافت علم و پذیرش آن را عهدهدار است.

در کنار امور گفته شده، محتوای آموزش، شیوه آموزش، ابزار آموزش، فضای آموزش، زمان و زبان آموزش نیز نقش اساسی را ایفاء میکند که در فرایند آموزش باید موردتوجه قرار گیرد. لیکن در این مقوله و مقاله تنها به برخی از نکات مستفاد از کلمات امام صادق(ع)  اشارت میشود.

ضمنا یادآور میشود که این بدان معنی نیست که مقوله تربیت از آموزش جدا است و مدنظر نیست. زیرا از یک سو تعلیم به معنی جامع و صحیح آن تربیت را نیز در بردارد و تربیت درست شامل تعلیم نیز میشود. به عبارت دیگر پیوند تربیت و تعلیم چنان ناگسستنی است، که تفکیک این دو امکان ناپذیر است.

الف) محتوای علمی آموزشی
توجه به تراث معصومین
امام صادق(ع) در روایتی به ضرورت بیان احادیث اهل البیت(ع) اشارت کرده میفرماید

«أحادیثنا تعطف بعضکم علی بعض، فإن أخذتم بها رشدتم ونجوتم، وإن ترکتموها ضللتم وهلکتم، فخذوا بها، وأنا بنجاتکم زعیم»[1]. نقل روایات و احادیث ائمه(ع) چند معنی ممکن است داشته باشد: نخست این که محتوای دانش باید از کلام اهل بیت(ع) باشد، خواه دانش فقه باشد یا علم کلام! تاریخ باشد یا تفسیر! اخلاق باشد یا عرفان، تربیتی باشد یا… دوم این که در کنار تعلیم و آموزش علوم روایات نیز بیان و تبیین شود و به مناسب های مختلف از آن بهره گرفته شود. سوم این که روایات ائمه(ع) را در هر فرصت برای مردم بیان شود. البته جمع هر سه معنی نیز میتواند در جای خود مراد باشد. هرچند در علومی مثل فقه، تفسیر، معارف عقیدتی راهی جز فراگیری از امامان معصوم(ع) که مخزن اسرار خدا، معدن علم و حکمت الهیاند و

مبین وحی الهی هستند راهی نیست که امام هادی(ع) در زیارت جامعه در معرفی ائمه فرمود:

«أشهد أنکم الأئمۀ… حفظۀ لسره وخزنۀ لعلمه و مستودعا لحکمته وتراجمۀ لوحیه»[2].

تخصص محوری
روایات بیانگر این است که در مکتب امام صادق(ع)  تخصص افراد در دانشی خاص به خصوص برای انجام مناظرات علمی قابل توجه بوده است. در این زمینه میتوان به برخورد امام صادق(ع) با یونس بن یعقوب اشارت کرد که میگوید در محضر امام صادق(ع)  بودیم که مردی از شام وارد شد و گفت من صاحب نظر در کلام، فقه و فرایض هستم! و برای مناظره آمده ام. امام(ع) پس از گفتگوی با وی رو به من کرد و فرمود: «یا یونس بن یعقوب هذا قد خصم نفسه قبل أن یتکلم؛ ای یونس، این شخص با خودش درگیر است پیش از آنکه متکلم باشد». بعد فرمود: «یا یونس لو کنت تحسن الکلام کلمته؛ ای یونس اگر به خوبی کلام فراگرفته بودی با وی تکلم میکردی! یونس گفت به فدایت شوم مرا از کلام نهی کرده بودی و فرمودی: «ویل لأصحاب الکلام یقولون هذا ینقاد وهذا لاینقاد وهذا…»، امام(ع) فرمود:

«إنما قلت فویل لهم إن ترکوا ما أقول و ذهبوا إلی ما یریدون؛ این را برای آنهایی گفتم که سخن من را رها کرده و به سراغ خواسته خود رفتند». سپس به من فرمود: نزد متکلمین برو و ببین چه میگویند؟ من نزد حمران بن أعین، احول و هشام بن سالم رفتم که همگی خوب سخن میگفتند. نزد قیس بن ماصر رفتم که از همه بهتر سخن میگفت، وی کلام را از امام سجاد(ع) فراگرفته بود. چون مجلس مناظره برقرار شد هشام بن حکم که از همه ما جوانتر بود- و تازه اوایل روئیدن مو بر صورتش بود- وارد شد، در این هنگام امام صادق(ع) جا را برای وی باز کرد و درباره اش فرمود: «ناصرنا بقلبه و لسانه و یده»، امام(ع) به هرکدام از حمران، هشام بن سالم، أحول و قیس بن ماصر دستور داد تا با مرد شامی مکالمه کنند و همگی بر وی غالب شدند، سپس به مرد شامی گفت با این جوان یعنی هشام به حکم مباحثه کند، …»[3].

در مکتب امام صادق(ع) افراد زیادی در تخصص های گوناگون بودند که امام صادق(ع) با توجه به تخصص هر یک برای مناظره و بحث معرفی میکرد. برخی از آنها عبارتاند از: ١. حمران بن أعین شیبانی در قرآن و ادبیات[4] ٢. أبان بن تغلب در علوم عربی و ادبی. وقتی آن مرد شامی به امام صادق(ع) گفت : می خواهم در عربی با تو مناظره کنم، امام(ع) وی را به أبان بن تغلب حواله داد. ٣. زراره بن أعین در فقه. مرد شامی در ادامه برنامه به امام صادق(ع) گفت : می خواهم در فقه با تو مناظره کنم، امام(ع) وی به زراره بن أعین حواله داد. ٤. مؤمن طاق در علم کلام. ٥. حمزه بن محمد، در مسئله استطاعت و قدرت انسان بر اعمال. ٦. هشام بن سالم در مباحث توحید. ٧. هشام بن حکم در امامت. هنگامی مرد شامی به امام(ع) گفت: می خواهم درباره امامت با تو مناظره کنم، امام وی را به هشام بن حکم حواله داد.[5] ٨. جابر بن حیان در علوم تجربی. وی از شاگردان امام صادق(ع) است. آیت الله خویی ر از جرجی زیدان درباره وی نقل می کند که گفته است اروپائیان بیش از مسلمانان و عرب به جابر اهتمام داشتند و معتقدند وی بنیانگذار شیمی نوین است و تا ابد حجت شرق بر غرب است.[6]

ضمنا از این روش امام(ع) درمی یابیم که همه علوم موردنیاز از جایگاه ویژه خود برخوردارند و اساتید نباید به خاطر علاقه و تخصصی در یک دانش، دانش دیگر را محکوم و یا بی ارزش کنند، مثلا نباید فقها، تفسیر را کم ارزش جلوه دهند. و یا متکلمان فقه را ناچیز بدانند. و یا مفسران تاریخ را کم اهمیت تلقی کنند و یا ادبان همه چیز را در ادبیات ببینند. به خصوص این که بر اساس کریمه «فلولا نفر من کل فرقۀ منهم طائفۀ لیتفقهوا فی الدین ولینذروا قومهم إذا رجعوا إلیهم لعلهم یحذرون»[7]، تفقه در دین، همه دانش ها و علوم اسلامی ارزش خاص خود را دارند. پس باید توجه داشت که هر چیز به جای خود نیکو است.

اهتمام به ادبیات عرب
بی تردید آموختن زبان عرب و ادبیات یکی از مهم ترین ابزار فهم متون دینی اعم از قرآن،

سنت و روایات است. بر همین اساس امام صادق(ع) بر این مهم تأکید ورزیده و فرموده است:

«تعلموا العربیۀ فإنها کلام الله الذی تکلم به خلقه»[8] امام(ع) در این روایت تصریح میکند که عربی را بیاموزید و سپس تعلیل میکنند که چون عربی زبان قرآن است باید فراگرفت. در توضیح بیشتر باید افزود عربی افزون بر این که زبان قرآن است زبان اخبار و احادیث نیز هست، چنانکه امام صادق(ع) فرمود: «أعربوا حدیثنا فإنا قوم فصحاء»[9]. بنابراین عربی زبان دین و کلید فهم همه معارف دینی است، و باید به خوبی فراگرفت تا علاوه درست خوانی به دریافت درست مطلب از الفاظ و عبارات قرآن و حدیث دست یابد.

ب) استاد در سیره صادقیه
شکی نیست که استاد مهم ترین نقش را در مقوله آموزشی ایفا می کند که در این مختصر مجال بررسی و بلکه اشارت به آن نیز وجود ندارد. ازاین رو به برخی از نکات که در روایات امام صادق(ع) آمده است اشاره میشود:

آگاهی بر حرکت آموزشی
اگر بپذیریم که عملیات آموزش، حرکت از مبدأیی به سوی غایت و مقصدی است و استاد به عنوان فاعل و عامل این حرکت است - حرکتی که از سنخ حرکات معنوی است، نه مادی.

حرکت در جهت عمودی و بالایی است، نه سطحی و افقی طبیعی است که محرک و متحرک باید دارای آگاهی و بصیرت لازم باشند. امام صادق(ع) میفرماید: «العامل علی غیر بصیرة کالسائر علی غیر الطریق لایزیده سرعۀ السیر إلا بعدا»[10] استاد باید بداند که دانش پژوهان و فراگیران به عنوان متحرک در حرکت علمی و تحصیلی به کدام سمت سوق داده میشوند؟ و توجه داشته باشند که حرکتشان از کجا شروع و به کجا منتهی شود؟ ابزار این حرکت و موانع آن چیست؟ زمینه های سرعت بخشی چیست؟ توانائی متحرک به چه میزانی است؟ این امور وظیفه یک استاد را نه دوچندان بلکه دوصد چندان میکند.

گزینش مطالب
از اموری که در سنت و سیره صادقیه یافت می شود حراست و نگهداری از مطالبی است که برای همگان قابل تحمل نیست و در حقیقت باید در بیان و اعلان آن گزینش دقیق صورت گیرد.

امام صادق(ع) میفرماید: «لیس احتمال أمرنا التصدیق له والقبول فقط، من احتمال أمرنا ستره وصیانته عن غیر أهله»[11]. این امر بسیار مهم است که استادان به بیان مطالبی بپردازند که امام آن را برای خواص از اصحاب خود بیان کردهاند. بدیهی است اگر استاد بدون در نظر گرفتن فضای زمانی، مکانی و فردی مخاطب آن را بازگو کند و مجال تبیین صحیح آن نباشد نه تنها تأثیر مثبت آموزشی یا پژوهشی ندارد بلکه ممکن است اثر سوء نیز داشته باشد. ازاین رو توجه به ارشاد امام صادق(ع) به این مهم که مسئولیت پذیری نسبت به تراث معصومین(ع) تنها قبول آن نیست بلکه حراست و حفاظت - عدم افشاء برخی امور- نیز بخشی از این مهم است، بسیار کارگشا است. از این رو باید هم اساتید و هم فراگیران با تمسک به این راهکار، و گزینش کردن مطالب قابل تحمل و عدم افشای بی مورد آن از ضیاع تراث جلوگیری کنند. چراکه افشای نابجا به بهانه نشر معارف اهل بیت(ع) پیروان آنها را در معرض زخم شمشیر و زخم زبان دیگران قرار می دهد.

آموزش روش
یکی از اموری که استاد در تدریس و آموزش باید رعایت کند، به خرج دادن صبر و حوصله در مقام پرسش و پاسخ است. چنانکه در روایتی هشام بن حکم میگوید: «سألت أبا عبدالله علیه السلام بمنی عن خمسمائۀ حرف من الکلام، فأقبلت أقول: یقولون کذا و کذا، فیقول: “قل کذا و کذا"». ممکن است منظور پانصد مسئله باشد.[12] مهم این است که بدانیم امام صادق(ع) به هشام می آموزد که در برابر آنانی که چنین و چنان میگویند! چگونه پاسخ دهد و چه بگوید. و این بیانگر این است که استاد باید شیوه و طریق صحیح پاسخ دادن و پاسخ صحیح دادن را به متعلم خود بیاموزد.

صحیح خوانی
از دیگر اموری که در سیره آموزشی امام صادق(ع) جلب توجه می کند صحیح خواندن عبارت و نیز کلمات و اسامی است چنانکه آن حضرت(ع) به جمیل بن دراج می فرماید: «أعربوا حدیثنا؛ فإنا قوم فصحاء»[13]. این تعبیر ممکن است به این معنی باشد که حدیث را همانطور که شنیده و دریافت کردهاید بیان کنید تا نکات بلاغی و فصاحی سخن معصوم رعایت شود. وگرنه بسا با غلط خوانی و یا نقل به معنی افراد بهانه جو به بلاغت و فصاحت امام و یا دگرگونی معنایی خرده بگیرند و امام معصوم را متهم کنند. چنانکه برخی معتقدند مراد از «أعربوا» بیان اعراب و رعایت قوانین نحو و اعراب در کتابت است.[14] این معنی در حقیقت به همان معنی اول بازمی گردد چراکه ثبت و ضبط اعراب در حقیقت ابزاری است برای جلوگیری از خطا خوانی دیگران .

گفتار خوب و گفتن خوب
مهم ترین ابزار تدریس یک استاد سخن او است که باید به بهترین وجه ادا شود، کلام یک استاد لازم است هم از حیث محتوا ارزشمند، سودمند و علمی باشد، و هم به لحاظ ساختار مؤدبانه و ادیبانه باشد. امام صادق(ع) در تفسیر آیه “قولوا للناس حسنا"[15] فرمود: «قولوا للناس حسنا و لاتقولوا إلا خیرا حتی تعلموا ما هو»[16]. کلمه «حسنا» در حقیقت مفعول مطلق است که جانشین مصدر یعنی «قولا» شده است، و در تقدیر چنین است: «قولا حسنا». در تفسیر قول حسن دو دیدگاه است: یکی سخن زیبا، و دوم سخن معروف و خوب.[17]

پرورش روحیه پرسش گری
ممکن است برخی از اساتید به هر دلیلی حق پرسش را به متعلم و فراگیر خود ندهند و یا حتی در برابر پرسش وی رفتاری ناشایست داشته باشند. درحالی که این نوع برخورد شایسته یک استاد نیست. به خصوص این که بر این باوریم که یکی از مهم ترین ابزارهای انتقال مطلب به متعلم، پرسش و پاسخ است. در آموزههای روایی اهل بیت(ع) از سؤال به عنوان کلید یادشده است که قفل علم را میگشاید. امام صادق(ع) میفرماید: «إن هذا العلم علیه قفل و مفتاحه المسألة»[18].. چنانکه گفته شد امام صادق(ع) در منی به پانصد حرف (پرسش) هشام بدون اعتراض به فزونی سؤالات، همه را پاسخ میدهد.

فروتنی در برابر فراگیر
معروف و مشهور این است که طلبه، دانشجو، دانش پژوه و دانش آموز باید در برابر استادش متواضع باشد، که البته سخن حقی است، اما جالب است بدانیم که در آموزههای مکتب اهل بیت(ع) این رفتار دوسویه است. امام صادق(ع) میفرماید: «اطلبوا العلم وتزینوا معه بالحلم و الوقار و تواضعوا لمن تعلمونه العلم و تواضعوا لمن طلبتم منه العلم ولاتکونوا علماء جبارین فیذهب باطلکم بحقکم»[19]. جبار در لغت به معنای متکبری است که برای احدی حقی بر خود قائل نیست.[20] در نتیجه این که در مقابل تواضع ، واژه جبار به کاربرده است و میگوید برای متعلم تواضع داشته باشید و عالم جبار نباشید، بیانگر این است که استاد باید برای متعلمش حق قائل باشد.

رعایت حال فراگیران
شکی نیست که موفقیت یک استاد در انتقال دانش، رعایت حال فراگیر و متعلم به لحاظ میزان دریافت او است ، به ویژه اگر دانش پژوهان با استاد هم زبان نباشند مشکل تفهیم و تفهم دوچندان خواهد شد. و بسا بتوان از مجموع ادله عقلی و نقلی به یک قاعده کلی دست یافت که هر گوینده یا نویسنده باید وضعیت مخاطب خود را مدنظر داشته باشد. و ازاین رو است که امام صادق(ع) درباره پیامبرص فرمود: «ما کلم رسول الله ص العباد بکنه عقله قط»[21] آن حضرت(ع) سپس افزود که پیامبرص فرمود: «إنا معاشر الأنبیاء أمرنا أن نکلم الناس علی قدر عقولهم». پیام روشن این حدیث این است که معلم باید بر اساس وضعیت و شرایط مخاطب سخن بگوید نه با میزان دانش و معلومات خود. و یا درصدد ابراز مراتب فضل خود باشد. در ضمن اگر ضرورت پیدا شد که به دلیل تفاوت معلم و متعلم مطلبی تکرار شود، باید انجام شود.

برخورد مساوی با فراگیران
از مواردی که در روایات امام صادق(ع) در خصوص آموزش موردتوجه قرار گرفته است برخورد مساوی با متعلمین و فراگیران دانش است. چنانکه آن حضرتع در تفسیر آیه: «و لاتصعر خدک للناس»[22] میفرماید: «لیکن الناس عندک فی العلم سواء»[23] صعر در لغت به معنی میل در گردن و گونه است. و صعر (باب تفعیل) آن به معنی روگردانی از روی تکبر است.[24] برخی از شارحان کافی در شرح این حدیث مینویسند: با توجه به این که نهی از چیزی دلالت دارد بر امر به ضد آن. این حدیث دلالت میکند بر این که معلم باید با متعلمین به تساوی برخورد کند، این تساوی در تعلیم، تکلم، نگاه، نصیحت، بشاشت، تلطف، تواض(ع)،  حسن خلق و خضوع میباشد. این امر موجب میشود تا بین دانش پژوهان الفت، تودد، عدم حسادت، نبود کینه، فقدان نفاق، نشکستن قلب وجود داشته شود.[25] مجال پرسش به همه، تذکر مثبت به همه، احوالپرسی از همه، گذشت و اغماض از همه، دفاع از همه و… نمونه های دیگر از تساوی بین متعلمین است.

توأم کردن علم با عمل
تردیدی نیست که تحقق هر پدیده در گرو فراهم شدن زمینه ها و عوامل و علل آن است.

تربیت یک فرد نیز مشمول همین قاعده است. آموزش و آموختن هنگامی رخ میدهد که زمینه های آن فراهم، موانع برطرف، ابزارها مناسب و برنامه ها مفید به کار گرفته شود. و شکی نیست که یکی از عوامل مهم این مقوله، شخص استاد است که با به کارگیری مهارت، منش و شیوه خود، متربی را در انتخاب بهترین راه قرار میدهد. در این میان بسا بتوان گفت بهترین روش این است که استاد مصداق عینی عمل به گفته های خود باشد به خصوص در سفارشات اخلاقی و به کارگیری نظریات علمی خویش. امام صادق(ع) در روایتی به این حقیقت اشارت کرده و فرموده است: «إن العالم إذا لم یعمل بعلمه زلت موعظته عن القلوب کما یزل المطر عن الصفا»[26] و به قول حکماء سخن چون از قلب برخیزد بر قلب اثر میگذارد و گرنه از محدوده شنیدن فراتر نمی رود.[27] و ممکن است این روایت صادقیه که میفرماید: «کونوا دعاة للناس بالخیر بغیر ألسنتکم لیروا منکم الاجتهاد و الصدق و الورع»[28] و نیز این که فرمود: «رحم الله قوما کانوا سراجا و منارا کانوا دعاة إلینا بأعمالهم و مجهود طاقتهم»[29] اشارت به همین حقیقت باشد.

ج) فراگیران در سیره صادقیه
در روایات امام صادق(ع) اموری به چشم می خورد که متعلم باید برای موفقیت خود آن را رعایت کند. برخی از این امور عبارت است از:

تحصیل دانش های مختلف
مرور در روایات امام صادق(ع) ما را به این نتیجه رهنمون میکند که اصل اولی در تحصیل

دانش، توجه به علوم مختلف است، چنانکه امام صادق(ع) از پیامبرص نقل میکند که فرمود:

«… أعلم الناس من جمع علم الناس إلی علمه»[30]. و این به عنوان یک ارزش معنوی به شمار آمده است. بنابر این اگر افرادی دارای استعداد درخشان و بالایی هستند نباید به فراگیری یک علم بسنده کنند بلکه در حد توان در دانش های مختلف ورود پیدا کنند، البته بسا تحصیل همزمان و عرضی چندان مناسب نباشد اما تحصیل طولی میتوان به این نیاز پاسخ دهد.

یادداشت برداری

یکی از اموری که در سیره آموزشی امام صادق(ع) جلب توجه می کند یادداشت و نشر آموخته ها است. چنانکه آن حضرت(ع) خطاب به مفضل به عمر فرمود: «اکتب وبث علمک فی إخوانک فإن مت فورث کتبک بنیک فإنه یأتی علی الناس زمان هرج ما یأنسون فیه إلا بکتبهم»[31] البته یادداشت برداری و نشر در هر زمانی ممکن است مصداق نوینی داشته باشد. روزگاری این مهم با قلم، دوات و کاغذ صورت می گرفت، امروزه یادداشت و انتقال با ابزار الکترونیکی و شیوههای نوینی اطلاعرسانی چون وبلاک، پیامک و ایمیل و امثال آن صورت می گیرد.

دریافت درست و یادداشت صحیح
همانگونه که پیش از این نیز در صحیح خوانی گفته شد در سیره آموزشی امام صادق(ع) این نکته قابل توجه است که صحیح خواندن عبارت، کلمات و اسامی از جایگاه ویژه برخوردار است. و به این روایت جمیل بن دراج استناد شد که امام صادق(ع) می فرماید: «أعربوا حدیثنا؛ فإنا قوم فصحاء»[32] اطلاق این روایت هم استاد را شامل میشود و هم فراگیر و به هر دو گوشزد میکند تا به درستی بیان و به درستی یادداشت و ثبت و ضبط شود.

از این روایت بسا بتوان یک قاعده کلی اصطیاد نمود و آن این که فراگیر در هر مطلبی درست از استاد خویش دریافت کند و به درستی یادداشت کند تا موجب غلط خوانی، دگرگونی در لفظ و تغییر در معنی نشود.

زمان شناسی
یکی از اموری که در روایات امام صادق(ع) به چشم می خورد و از اهمیت ویژه برخوردار است زمان شناسی است که فرمود: «العالم بزمانه لاتهجم علیه اللوابس»[33]. لوابس جمع لابس به معنی شبهه و خلط شدن امور است.[34] این موضوع به خصوص در روزگار ما اهمیت دو چندان پیدا می کند. البته باید توجه داشت که گرچه مصداق بارز این موضوع در مسائل سیاسی اجتماعی است اما منحصر به آن نیست. بلکه در انتخاب درس، انتخاب رشته، نوع درس خواندن، تحقیقات و پژوهش نیز کاملا صادق است بدین معنی که شخص بابصیرت در همه زمینه ها باید هم پای زمان رشد داشته باشد. و از تغییرات زمان و حوادث آن آگاهی داشته باشد، وگرچه دچار مشکلات و سردرگمی علمی و عملی خواهد شد، به خصوص در دریافت شبهات، و نوع پاسخ دهی به آنها و صرف در پرداختن به اموری که ناخواسته در گرداب آن قرار میگیرد.

نتیجه گیری
با مطالعه روایات امام صادق(ع) و بررسی سیره آن حضرت میتوان چنین نتیجه گرفت که امام صادق(ع) به دلیل قرار گرفتن در عصری متمایز از دیگر ائمه (ع)،  به عنوان شخصیتی که بیشترین تأثیر علمی را در ابعاد آموزشی و تربیتی بر جامعه اسلامی و به خصوص شیعه داشته است، و از نزدیک به فراگیران علوم مختلف و مدعیان علم و دانش روبرو بوده است، الگوی مناسبی برای برنامه ریزان درسی و مدیران مراکز آموزشی، پژوهشی و تربیتی در تعلیم و تربیت متعلمین است ، لیکن باید توجه داشت که نباید به نقل صرف چند روایت بسنده کرد بلکه باید با تحلیل علمی و فنی به قواعد و ضوابط منطبق با عصر حاضر دست یافت.

کتابنامه

١. ابن منظور، محمد بن مکرم، لسان العرب، بی جا، مؤسسه الاعلمی للمطبوعات، بیروت، ١٤٢٦.

٢. حرانی، حسن بن شعبه ، تحف العقول، انتشارات جامعه مدرسین قم، ١٤٠٤.

٣. حر عاملی، محمدبن الحسن، وسائل الشیعه ، چاپ اول، مؤسسۀ آلالبیت لإحیاء التراث، قم ، 1409.

٤. صدوق، محمد بن علی، من لایحضره الفقیه، انتشارات جامعه مدرسین قم، ١٤١٣.

٥. طباطبایی، سید محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، دفتر انتشارات اسلامی، قم ، ١٤١٧.

٦. طبرسی، فضل بن حسن ، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، مقدمه محمد جواد بلاغی، چاپ سوم، انتشارات ناصر خسرو، تهران، ١٣٧٢.

٧. طریحی، فخرالدین بن محمد، مجمع البحرین، محقق و مصحح احمد حسینی اشکوری، چاپ سوم، مرتضوی، تهران، ١٣٧٥.

٨. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق مصحح: دار الحدیث ، چاپ اول، دار الحدیث، قم، 1429.

٩. مازندرانی، محمد صالح، شرح أصول کافی، تعلیق میرزا أبو الحسن شعرانی، بیجا بیتا.

١٠. مجلسی، محمد باقر، بحار الأنوار، مؤسسه الوفاء، بیروت لبنان، ١٤٠٤.

١١. موسوی خوئی، سیدابوالقاسم، معجم رجال الحدیث و تفصیل طبقات الرواه، چاپ پنجم، ١٤١٣ق.

١٢. ورام، ابن ابی فراس، مجموعۀ ورام، مکتبه الفقیه، قم، بیتا.

پی نوشت ها

[1] محمدبن یعقوب کلینی، کافی، ج٣، ص ٤٧٦.

[2] محمدبن علی صدوق، من لایحضره الفقیه، ج٢، ص ٦١١.
[3] محمدبن یعقوب، کافی، ج١، ص١٧١.
[4] محمدباقر مجلسی، بحار الأنوار، ج ٤٧، ص٤٠٧.
[5] همان، ج ٤٧، ص٤٠٧.
[6] سید ابوالقاسم موسوی خوئی، معجم رجال الحدیث و تفصیل طبقات الرواه، ج ٩، ص ٨٢.
[7] توبه: ١٢٢.
[8] محمد بن الحسن حر عاملی، وسائل الشیعه، ج ٥، ص٨٤.
[9] کلینی، کافی، ج ١، ص٥٢.
[10] همان، ج ١، ص ٤٣.
[11] حر عاملی، وسائل الشیعه، ج ١٦، ص٢٣٦.
[12] کلینی، کافی، ج١، ص ٢٦٢ و مجلسی، بحار الأنوار، ج ٢٦، ص ١٣٨. 
[13] همان، ج١، ص ١٣١.
[14] مجلسی، بحار الأنوار، ج٢، ص ١٥١.
[15] بقره: ٨٣.
[16] کلینی، کافی، ج٢، ص ١٦٤.
[17] فضل بن حسن طبرسی، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج ١، ص ٢٩٨.
[18] کلینی، کافی، ج ١، ص ٤٠.
[19] همان ، ج١، ص ٣٦.
[20] محمد بن مکرم ابن منظور، لسان العرب، کلمه جبر.
[21] کلینی، کافی، ج ٨، ص ٢٦٨.
[22] سجده: ١٨.
[23] کلینی، کافی، ج١، ص٤١.
[24] ابن منظور، لسان العرب، کلمه صعر.
[25] محمدصالح مازندرانی، شرح اصول کافی، ج٣، ص١٧٩.
[26] کلینی، کافی، ١٤٢٩: ج١، ص ٤٤.
[27] ابن ابی فراس ورام، مجموعه ورام، ج٢، ص ١٦٦.
[28] کلینی، کافی، ج ١، ص٤٤.
[29] حسن بن شعبه حرانی، تحف العقول، ص٣٩٢ و مجلسی، بحار الأنوار، ج ٧٥، ص ٢٧٩.
[30] صدوق، من لایحضره الفقیه، ج ٤، ص ٣٩٤.
[31] مجلسی، بحار الأنوار، ج٢، ص ١٥١.
[32] کلینی، کافی، ج١، ص ١٣١.
[33] همان، ج١، ص٢٦.
[34] فخرالدین بن محمد طریحی، مجمع البحرین، کلمه لبس.

 نظر دهید »


فرم در حال بارگذاری ...

فید نظر برای این مطلب

معرفی کتابشناسی امام جعفر صادق(علیه السلام)

27 خرداد 1399 توسط یازهرا

امام جعفر صادق(ع)، امام ششم شیعیان، در هفدهم ربیع الاول سال 83 هجری قمری در مدینه متولد شدند. کنیه ایشان ابو عبدالله و لقبشان صادق است. پدر ارجمندشان امام باقر(ع) و مادرشان ام فروة نام داشتند.

...



در دوران قبل از امامت، حضرت شاهد فعالیت های پدرشان در نشر معارف دینی و تربیت شاگردان وفادار و با بصیرت بودند. امام باقر(ع) در مناسبت های مختلف به امامت و ولایت فرزندشان جعفر صادق تصریح فرمودند و شیعیان را پس از خود به پیروی از او فرا می خواندند. از این روی احادیث زیادی مبنی بر نص امامت حضرت صادق(ع) نقل شده اند.

امام صادق در سال 114 هجری قمری پس از شهادت پدرشان در سن 31 سالگی به امامت رسیدند. دوران امامتشان مصادف با اواخر حکومت امویان بود که در سال 132 به عمر آن پایان داده و حکومت عباسیان آغاز شد.

دوران امام جعفر صادق(ع) در میان دیگر دوران های ائمه اطهار(ع)، دورانی منحصر به فرد بود و شرایط اجتماعی و فرهنگی عصر آن حضرت در زمان هیچ یک از امامان وجود نداشت و این امر به دلیل ضعف بنی امیه و قدرت گرفتن بنی عباس بود.

دوران آن حضرت، عصر جنبش فرهنگی، فکری و برخورد فرق و مذاهب گوناگون بود. پس از زمان رسول خدا(ص) دیگر چنین فرصتی پیش نیامده بود تا معارف اصیل اسلامی ترویج شوند، به ویژه که قانون منع حدیث و فشار حکام اموی باعث تشدید این وضع شد. لذا خلاء بزرگی در جامعه آن روز که تشنه هرگونه علم و دانش و معرفت بود، به چشم می خورد.

امام صادق(ع) با توجه به فرصت مناسب سیاسی و نیاز شدید جامعه، نهضت علمی و فرهنگی پدرشان را در پیش گرفتند و حوزه وسیع علمی و دانشگاه بزرگی به وجود آوردند و در رشته های مختلف علمی و نقلی شاگردان بزرگی تربیت کردند. افرادی چون هشام بن حکم، مفضل بن عمر کوفی جعفی، محمد بن مسلم ثقفی، ابان بن تغلب، هشام بن سالم، مؤمن طاق، جابر بن حیان و … از شاگردان ایشانند. در منابع اسلامی تعداد شاگردان امام را تا چهار هزار نفر نوشته اند.

همچنین در حوزه فقه و احکام نیز توسط ایشان فعالیت زیادی صورت گرفت، به صورتی که شاهراه های جدیدی در این بستر گشوده شدند که تاکنون نیز به راه خود ادامه داده اند. بدین ترتیب، شرایطی مناسب پیش آمد و معارف اسلامی بیش از هر وقت دیگر از طریق الهی خود منتشر شد، به صورتی که بیشترین احادیث شیعه در تمام زمینه ها از امام صادق(ع) نقل شده و مذهب تشیع به نام مذهب جعفری و فقه تشیع به نام فقه جعفری خوانده می شود.

امام بین دو دوره عباسی و اموی و دوران گذار از امویان به عباسیان زندگی می کردند. ایشان ازمیان خلفای اموی با افرادی چون هشام بن عبدالملک، ولید بن یزید بن عبدالملک، یزید بن ولید بن عبدالملک، ابراهیم بن ولید بن عبدالملک، مروان بن محمد، عبدالله بن محمد مشهور به سفاح و ابوجعفر مشهور به منصور دوانیقی معاصر بودند.

برخی از مهمترین کتاب هایی که درباره دانش، کرامات و فضایل گوناگون امام جعفرصادق(ع) در سال های اخیر به قلم نویسندگان به رشته تحریر درآمده اند، عبارتند از:

داناج، گفتار علمی امام جعفر صادق علیه السلام/ علیرضا حسینی معصوم/ هاتف / 1381

زندگانی امام جعفر صادق(ع)/ منصور کریمیان/ اشرفی / 1381

مجموعه مقالات همایش امام جعفر صادق(ع) و تجدید حیات اسلام/جمعی از نویسندگان/مجمع جهانی اهل بیت(ع) / 1381

زندگانی حضرت امام جعفر صادق(ع)، گزیده ای از منتهی الامال محدث قمی(ره)/ رضا استادی/ دفتر نشر برگزیده / 1382

زندگانی چهارده معصوم، امام جعفر صادق(ع)/ علی نوری/ جهانتاب / 1382

حسنیه در مکتب امام جعفر صادق(ع)/ عصمت دانش، محمد سلیمی نیا/ گلشن اندیشه / 1382

شصت و هفت درس زندگی از سیره عملی حضرت امام جعفر صادق(ع)/ حمیدرضا کفاش، نعمت الله کاظمی فرامرزی/ عابد/ 1383

حدیث شریف عنوان بصری، دستورالعملی جهت خودسازی از حضرت امام جعفر صادق(ع)/ محمد فربودی/ لولو مرجان/ 1383

زندگانی حضرت امام جعفر صادق(ع)/ حمیدرضا کفاش / عابد / 1383

داستان زندگی امام جعفر صادق(ع)/ محمدحسین صلواتیان، امیرمهدی مرادحاصل، رضا شیرازی/ پیام نور/ 1383

مرد صادق؛ حضرت امام جعفر صادق(ع)/ مهدی مرادحاصل، شهرام عظیمی (نقاش)، زهرا شهبازی (ویراستار) / منادی تربیت / 1384

سیری در زندگانی امام جعفر صادق(ع)؛ صادق الامین/ سیدمحمد صالحی/ معیار اندیشه / 1384

متن کامل تعبیر خواب ابن سیرین، دانیال پیغمبر و امام جعفر صادق(ع)/ آمنه شریفی عراقی (به اهتمام)، پروانه شریفی عراقی (ویراستار)/ ندای شریف / 1384

یکصد و ده حدیث از امام جعفر صادق(ع)/ محمدحسین مجاهد / فقه / 1384

طب الصادق، یا، طب و بهداشت از نظر امام جعفر صادق(ع)/ محمد خلیلی، نصیرالدین امیرصادقی (مترجم)/ عطایی / 1384

برگزیدگان؛ سیری کوتاه در زندگی معصومین حضرت امام جعفر صادق(ع) تا حضرت امام مهدی(ع)/ مهدی رحیمی/ بنیاد بعثت، مرکز چاپ و نشر / 1385

در مکتب احیاگر تشیع امام جعفر صادق(ع)/ علی قائمی امیری/ پیام مقدس/ 1385

پیراهن بلند ماه؛ زندگینامه امام جعفر صادق(ع)/ شهرام شفیعی، پژمان رحیمی زاده/ مدرسه / 1385

داستان هایی از اخلاق و رفتار امام جعفر صادق(ع)/ علی میرخلف زاده/ محمد و آل محمد (ص) / 1385

حیات پاکان؛ داستان هایی از زندگی امام محمد باقر، امام جعفر صادق و امام موسی کاظم(ع)/ مهدی محدثی/ بوستان کتاب قم / 1385

حضرت امام جعفر صادق(ع)/ احسان قنبری، علی محمدی (تصویرگر)/ همکلاسی / 1386

دریای علوم و معارف؛ امام جعفر صادق(ع) / سعید قانعی/ چلچله/ 1386

از مدینه تا ملکوت؛ زندگانی امام جعفر صادق(ع)/ محسن پارسا، علی محمدی (تصویرگر)/سپیده / 1386

کرامات و مقامات عرفانی امام جعفر صادق(ع)/ سیدعلی حسینی قمی/ نبوغ / 1386

کتاب توحید مفضل، خداشناسی از زبان امام جعفر صادق(ع)/ محمدباقربن محمدتقی مجلسی (مترجم)/ فقیه / 1386

پدر علم دنیا؛ امام جعفر صادق(ع)/ علی عباسی، سیما بروجردی (تصویرگر)/ منتظران ظهور / 1387

امام جعفر صادق(ع)؛ کودکی یک بزرگ/ سپیده خلیلی، سعید رزاقی (تصویرگر)/ لوح دانش / 1387

غیبت امام مهدی(ع) از دیدگاه امام جعفر صادق(ع)/ ثامرهاشم حبیب عمیدی، عبدالله امین پور (مترجم)/ موعود عصر/ 1387

مغز متفکر جهان شیعه امام جعفر صادق(ع)/ مرکزمطالعات اسلامی استراسبورگ، ذبیح الله منصوری (مترجم)/ بدرقه جاویدان/ 1387

چهل داستان و چهل حدیث از امام جعفر صادق(ع)/ عبدالله صالحی/ مهدی یار/ 1387

مکاتبات امام جعفر صادق(ع) با فرماندار اهواز / محمدحسین هدایت اهوازی (گردآورنده)/ روح / 1387

مجموعه با علی یا علی؛ امام جعفر صادق(ع)/ فریبا کلهر، علیرضا گلدوزیان (تصویرگر)/ به نشر / 1387

مصباح الشریعه و مفتاح الحقیقه منسوب به امام جعفر صادق(ع)/ عبدالرزاق بن محمدهاشم گیلانی، رضا مرندی (مصحح)/ پیام حق / 1387
امام جعفر صادق(ع)/ مهدی وحیدی صدر، فرشته منعمی (تصویرگر)/موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) / 1387
 نظر دهید »


فرم در حال بارگذاری ...

فید نظر برای این مطلب

پیام نوروزی به مناسبت آغاز سال ۱۳۹۹

01 فروردین 1399 توسط یازهرا

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر انقلاب اسلامی در پیامی به‌مناسبت آغاز سال ۱۳۹۹، سال جدید را سال «جهش تولید» نام‌گذاری کردند.
متن پیام رهبر انقلاب اسلامی به شرح زیر است:

بسم الله الرّحمن الرّحیم
یا مقلّب القلوب و الابصار، یا مدبّر اللیل و النّهار، یا محوّل الحول و الاحوال، حوّل حالنا الی احسن الحال.

 نوروز امسال ما مصادف است با روز شهادت حضرت موسی‌بن‌جعفر (سلام ‌الله ‌علیه)؛ لذا مناسب است بخشی از صلوات مخصوص آن بزرگوار را در آغاز سخن عرض کنیم: اَللهُمَّ صَلِّ عَلى مُوسَى بنِ جَعفَرٍ وَصیِّ الاَبرارِ وَ اِمامِ الاَخیارِ وَ عَیبَةِ الاَنوارِ … حَلیفِ السَّجدَةِ الطَّویلَةِ وَ الدُّموعِ الغَزیرَةِ وَ المُناجاةِ الکَثیرَة؛(۱) اللٰهمّ صَلّ علیه و علی آبائه و ابنائه الطّیّبین الطّاهرین المعصومین و رَحمة الله و برکاته.

...

 تبریک عرض میکنم عید سعید مبعث را و عید نوروز پُرطراوت را به همه‌ی ملّت عزیز ایران؛ بخصوص به خانواده‌های معظّم و معزّز شهیدان و به جانبازان و خانواده‌های صبور و زحمت‌کش آنها و به جهادگران عرصه‌ی سلامت که در این چند هفته خوش درخشیدند و به همه‌ی خدمتگزاران سخت‌کوشی که در شرایط دشوار، گوشه‌ای از کار را بر عهده گرفتند و با اخلاص و علاقه‌مندی و انگیزه در فضای شهر، در فضای روستا، در فضای جادّه، در فضای مرز، و در جای‌جای کشور مشغول خدمت هستند؛ به همه‌ی آنها تبریک عرض میکنم؛ عیدتان مبارک. و به روح مطهّر امام بزرگوار و ارواح طیّبه‌ی شهیدان درود میفرستم.

 لازم میدانم تسلیت و تبریکی هم عرض بکنم به خانواده‌های شهدای سال ۹۸؛ چه شهدای دفاع از حرم، چه شهدای مرزها و در رأس آنها شهید عزیز و بزرگوار ما، شهید سردار سلیمانی و همراهانش، و شهید ابومهدی مهندس و همراهانش و همچنین شهدای حادثه‌ی کرمان، و شهدای حادثه‌ی هواپیما و شهدای سلامت، [یعنی] این کسانی که در راه خدمت به بیماران به درجه‌ی رفیع مرگ در راه خدا و شهادت در راه خدا رسیده‌اند؛ به همه‌ی خانواده‌هایشان، هم تسلیت عرض میکنیم، هم عید را و مقامات فرزندانشان را تبریک میگوییم. و معتقدیم که همه‌ی این حوادث ان‌شاء‌الله به نفع ملّت ایران تمام خواهد شد که حالا عرض میکنیم.

 سال ۹۸ برای ملّت ایران یک سال پُرتلاطم بود؛ سالی بود که با سیل آغاز شد، با کرونا تمام شد. در طول سال هم حوادث گوناگونی برای کشور و برای برخی از مردم کشور پیش آمد؛ حوادثی از قبیل زلزله، تحریمها و امثال اینها. اوج این حوادث عبارت بود از جنایت تروریستی آمریکا و شهادت سردار نامدار ایران و اسلام، شهید سلیمانی. در طول سال گرفتاری‌های مردم هم کم نبود؛ سال به این شکل گذشت؛ بنابراین سال سختی بود. لکن نکته‌ی مهم این است که در کنار سختی‌ها، سربلندی‌هایی هم در این سال وجود داشت که بعضی از آنها هم بی‌سابقه بود و ملّت ایران به معنای واقعی کلمه درخشید.

 در سیل اوّل سال، سیلِ مردم مؤمن و باهمّت، به سمت استانهای سیل‌زده و شهرها و روستاهای سیل‌زده روانه شدند برای کمک به مردم. مردم عزیز ما -از پیر و جوان- مناظر زیبایی خلق کردند و رفتند به سمت مناطق سیل‌زده، خانه‌ها را که پُر از گل‌ولای بود شستند، خالی کردند، اثاث و فرش و زندگی را برای آن مردم شستند و سختی سیل را تخفیف دادند برای مردم.

 در حادثه‌ی شهادت بزرگِ شهید عزیز ما، مردم یک حرکت عظیمی را انجام دادند؛ حضور دَه‌ها میلیونی خودشان را به رخ دنیا کشیدند. آن اجتماعی که در تهران تشکیل شد و اجتماعاتی که در قم، در اهواز، در اصفهان، در مشهد، در تبریز، در کرمان تشکیل شد، اجتماعاتی بود که به طور معمول در هیچ نقطه‌ای از دنیا به این حجم و با این شدّت و با این انگیزه انسان مشاهده نمیکند؛ در تاریخ ما هم بی‌نظیر بود. حضور مردمی و هیجان عمومی و اینکه مردم نشان بدهند به چه چیزهایی دلبسته هستند، خیلی مهم بود برای آبروی کشور و برای عزّت ملّت ایران.

 در قضیّه‌ی این بیماری اخیر، [یعنی] کرونا، فداکاری‌ها به قدری چشمگیر بود که افرادی را که در خارج از این کشور هم هستند به تحسین وادار کرد؛ در درجه‌ی اوّل مجموعه‌های درمانی؛ پزشکان، پرستاران، بهیاران، مدیران، کارکنان حول و حوش بیمارستان‌ها. در کنار اینها مجموعه‌های مردمی داوطلب، دانشجویان، طلّاب، بسیجی‌ها و عناصر گوناگون که رفتند در خدمت درمان و پرستاری از این بیماران قرار گرفتند، به یاری درمان‌کنندگان رفتند؛ همه‌ی اینها مایه‌ی عزّت و آبرو است. مجموعه‌های پشتیبانی، کسانی که کارخانه‌های خودشان را، حتّی بعضی خانه‌های خودشان را در اختیار تولید وسایل و امکانات مورد نیاز مثل دستکش یا فرض کنید که ماسک و از این قبیل برای بیماران یا برای عامّه‌ی مردم، آحاد مردم قرار دادند. مجموعه‌های خدماتی، مثل آن کسانی که رفتند درون خیابانها برای ضدّعفونی کردنِ خیابان یا حتّی نقاطی که مردم به آنها مراجعه میکنند. یا مجموعه‌هایی مثل جوانهایی که تصمیم گرفتند به افراد مسن کمک کنند، درِ خانه‌های آنها بروند، خریدهای آنها را انجام بدهند. یا آنهایی که اجناسی را تهیه کردند، مجّانی به مردم دادند؛ دستکش مجانی، ماسک مجانی. بعضی به کسبه‌ی مشکل‌دار کمک کردند؛ اجاره نگرفتند، طلبکاری‌های خودشان را به تأخیر انداختند و از این قبیل خدماتی که انجام گرفت. اینها آن زیبایی‌هایی است که در خلال حوادث سخت خودش را نشان میدهد؛ ملّت ایران، فضایل خودش را در این مجموعه‌ها، در این کارهایی که من به اندکی از آنها اشاره کردم، نشان داد. من قلباً و صمیمانه از همه‌ی آن کسانی که اشاره کردم و نام بردم تشکّر میکنم و مژده میدهم که پاداش الهی در انتظار آنها است؛ چه پاداش دنیوی و چه پاداش اخروی.

 خب، این یک آزمون دشوار بود. آزمونهای سال ۹۸، آزمونهای دشواری بود امّا غلبه‌ی بر دشواری‌ها و عبور از دشواری‌ها با روحیه، این خود موجب قدرتمند شدن یک ملّت است. یک ملّت با راحت‌طلبی و رفاه‌جوییِ محض نخواهد [توانست] به جایی برسد؛ مواجهه‌ی با مشکلات و حفظ روحیه‌ی خود در مقابله‌ی با مشکلات و غلبه‌ی بر مشکلات -که ان‌شاء‌الله این غلبه را ملّت ایران کرده است و بعد از این هم خواهد کرد- است که به ملّتها اقتدار و اعتبار میدهد.

 یک نکته‌ی دیگر هم البتّه در این حوادث هست -چه حوادث طبیعی مثل سیل و زلزله و امثال اینها، چه حوادث دست‌ساز بیگانه‌ها مثل تحریم و امثال اینها- که انسان را متوجّه ضعفهای خودش میکند؛ چه ضعفهای طبیعیِ خودمان، که انسان بداند جای مغرور شدن نیست، ما همه ضعیف هستیم، آسیب‌پذیر هستیم، و چه ضعفهایی که در مواجهه‌ی با حوادث، انسان به طور قهری دچار آن ضعفها میشود. ضعفهای خودمان را بشناسیم؛ انسان از غرور و از غفلت خارج بشود، متوجّه خدا بشود، از خدا کمک بخواهد. خابَ الوافِدونَ عَلىٰ غَیرِکَ وَ خَسِرَ المُتَعَرِّضونَ اِلّا لَکَ وَ ضاعَ المُلِمّونَ اِلّا بِک؛(۲) این از دعاهای ماه رجب است. فقط به درِ خانه‌ی خدا باید رفت؛ درِ خانه‌ی «دیگری» برویم، ناامید برمیگردیم؛ دست به طرف «دیگری» غیر از خدا دراز کنیم، دستمان تُهی برخواهد گشت. همه‌ی ابزارهای عالم وسایل الهی هستند، او مسبّب‌الاسباب است؛ با این اسباب باید کار کنیم، از این اسباب استفاده کنیم، امّا نتیجه و اثر را از خدای متعال بخواهیم. این هم یک نکته.

 و اما سال ۹۹، که در حال شروع شدن است. اوّلاً از خدای متعال میخواهیم که این سال را سال پیروزی‌های بزرگ قرار بدهد و به حضرت بقیّةالله (ارواحنا فداه) که ناخدای این کشتی او است، عرض میکنیم که کشورِ خودش را به ساحل نجات برساند، مردم مؤمن ایران را حمایت کند، کمک کند. به ملّت ایران هم عرض میکنم همان طور که در طول این سالهای متمادی -نه فقط سال ۹۸- با حوادث گوناگون شجاعانه برخورد کردند، با روحیه برخورد کردند، بعد از این هم با روحیه و با امید برخورد کنند با همه‌ی حوادث، و مطمئن باشند که تلخی‌ها خواهد گذشت، و «اِنَّ‌ مَعَ العُسرِ یُسرًا».(۳) قطعاً یُسر در انتظار ملّت ایران است؛ در این تردیدی نیست. اینکه حالا بعضی تصوّر کنند که در فلان نقطه‌ی از تشکیلاتِ کشور کم‌کاری میشود، این را هم بنده تأیید نمیکنم. ما از نزدیک شاهد هستیم، می‌بینیم؛ همه مشغولند، همه مشغول کار و تلاشند، هر کس به قدر خودش؛ مجموعه‌های علمی و تحقیقی یک جور، فعّالان اجتماعی یک جور، مسئولان دولتی و قضائی یک جور، و ان‌شاء‌الله خداوند متعال به همه‌ی این تلاشها هم برکت خواهد داد و ملّت را از این گذرگاه، با عافیت و با سربلندی ان‌شاء‌الله عبور خواهد داد.

 و امّا شعار سال. سال ۹۸ را  ما به عنوان سال «رونق تولید» معرّفی کردیم و من به ملّت عزیز ایران عرض میکنم از این شعار استقبال شد، در عمل؛ حالا در آغازِ کار، صاحب‌نظران استقبال کردند، گفتند تولید نقطه‌ی اصلی است امّا در عمل هم استقبال شد. طبق گزارشهای موثّقی که در اختیار بنده هست، تولید کشور حرکتی پیدا کرد؛ برخی از کارخانه‌هایی که راکد شده بودند و تعطیل شده بودند، به کار برگشتند؛ بعضی که زیر ظرفیّت کار میکردند، ظرفیّت خوبی پیدا کردند؛ شرکتهای دانش‌بنیان وارد میدان شدند؛ دستگاه‌های مختلف تلاش کردند و کار کردند، تولید حرکتی پیدا کرد، یک کاری انجام گرفت. مسئله‌ی پژوهش -که سرچشمه‌ی تولید، پژوهش و تحقیق است- در کشور به طور جدّی در این سال انجام گرفت که ما نمونه‌هایش را دیدیم. خب، این کارها شده است در کشور، این جور نیست که کار نشده باشد، لکن آنچه من میخواهم بگویم این است که این کاری که تا حالا شده شاید حتّی یک‌دهمِ آن چیزی که برای کشور احتیاج است نباشد. البتّه من «یک‌دهم» را از روی آمارِ دقیق نمیگویم، بلکه حدس میزنم «یک‌دهم»؛ یعنی شاید واقعاً ده برابرِ این، کار باید انجام بگیرد؛ چه کار تحقیقی، چه کار تولیدی، چه کارهای گوناگون از همین قبیل، تا رونق تولید در زندگی مردم اثر خودش را نشان بدهد. در سال ۹۸ تولید تکان خورد، حرکت کرد و راه افتاد تا یک حدودی، لکن اثری در زندگی مردم از آن محسوس نشد. ما بایستی تولید را به جایی برسانیم که در زندگیِ مردم اثر بگذارد. البتّه مسائل اقتصادی کشور مسائل متعدّدی است -مسئله‌ی اصلاحات بانکی، اصلاحات گمرکی، اصلاحات مالیاتی، بهبود فضای کسب و کار و از این قبیل- لکن نقش تولید یک نقش یگانه و بی‌همتایی است. اگر ما بتوانیم تولید را راه بیندازیم و با توجّه به بازارِ وسیعِ خودِ کشور در داخل -اگر چه که تولید به فروش و به بازارهای خارجی احتیاج دارد، امّا ما هم ضمن اینکه میتوانیم با بازارهای خارجی ارتباط داشته باشیم، عمده‌ی بازار فروش ما داخل کشور است با این جمعیّت هشتاد میلیونی- اگر بشود تولید را ان‌شاء‌الله حرکت بدهیم و پیش ببریم، مشکلات اقتصادی قطعاً تمام خواهد شد و این تحریمهایی که کرده‌اند به نفعِ ما تمام خواهد شد؛ تا الان البتّه ضررهایی داشته لکن سودهایی هم در کنارش وجود داشته؛ یعنی ما را وادار کرده به اینکه به فکر امکانات خودمان باشیم، به فکر تهیّه‌ی لوازم زندگی و نیازهای کشور از طریق امکانات داخلی باشیم، که این برای ما خیلی مغتنم است و همین ان‌شاء‌الله ادامه پیدا خواهد کرد. پس بنابر‌این، ما باز به تولید نیاز داریم.

 سال گذشته گفتیم «رونق تولید»، امسال بنده عرض میکنم «جهش تولید»؛ امسال سالِ جهشِ تولید است. این شد شعار امسال؛ کسانی که دست‌اندرکار هستند جوری عمل کنند که تولید ان‌شاء‌الله جهش پیدا کند و یک تغییر محسوسی در زندگی مردم ان‌شاء‌الله به وجود بیاورد. البتّه این احتیاج به برنامه‌ریزی دارد؛ سازمان برنامه به نحوی، مجلس شورا و مرکز تحقیقاتش به نحوی، قوه‌ی قضائیّه به نحوی -قوه‌ی قضائیّه هم نقش دارد- مجموعه‌های دانش‌بنیان به نحوی. مجموعه‌های جوان و مبتکر بحمدالله در کشور زیادند و بنده در طول امسال -سال ۹۸- و سال قبل، با تعدادی از اینها نشست‌های بسیار خوب و مفیدی داشتم، آنها را از نزدیک دیدم، حرفهایشان را از نزدیک شنفتم؛ جوانهای علاقه‌مند به کار و پای کار و پُر‌امید و پُر‌نیرو و پُر‌انگیزه و پُر استعداد و ابتکار. اینها بحمدالله هستند؛ اینها باید همه در برنامه‌ریزی‌ها شرکت کنند و این کار با برنامه‌ریزی ان‌شاء‌الله پیش برود.

 امیدواریم که سال بر همه‌ی شما مبارک باشد و عید سعید مبعث بر همه‌ی شما مبارک باشد و ان‌شاء‌الله مشمول توجّهات الهی قرار بگیرید و ملّت ایران به طور روز‌افزون به توجّهات و توسلات و معنویّاتِ خود بیفزاید.

والسّلام علیکم و رحمةالله و برکاته


۱) بحارالانوار، ج ۹۹، ص ۱۷
۲) اقبال‌الاعمال، ج ۲، ص ۶۴۳
۳) سوره‌ی شرح، آیه‌ی ۶؛ «آرى؛ با دشوارى، آسانى است.»
 

 نظر دهید »


فرم در حال بارگذاری ...

فید نظر برای این مطلب

عاشق تواضع مقام معظم رهبری هستم

01 فروردین 1399 توسط یازهرا

مرحوم ابوالعینین شعیشع بزرگترین قاری جهان اسلام، سفرهای متعددی به ایران اسلامی داشته و در مسابقات بین المللی ایران به عنوان داور و هئیت رییسه حضور داشته است، در یکی از این سفرها به دیدار مقام معظم رهبری رفته، که برای او بسیار خاطره انگیز می شود.

...



این قاری برجسته مصری، علاقه شدیدی به بنیانگذار انقلاب اسلامی ایران، امام خمینی داشت و به ایشان عشق می ورزید.

استاد شعیشع در ملاقات های مکرری که در مصر با حجت الاسلام والمسلمین زمانی معاون بین الملل حوزه که در آن زمان رایزن فرهنگی ایران در مصر بود، به خاطرات فراوانی از امام راحل و مقام معظم رهبری اشاره کرده و بارها می گفتند: من عاشق تواضع مقام معظم رهبری هستم.

وی یکی از بهترین خاطرات خود از دیدار با مقام معظم رهبری را این چنین توصیف کرده است: وقتی وارد اتاقی شدم که مقام معظم رهبری در آن حضور داشتند، به ایشان خبر دادند که من وارد می شوم، با کمال ناباوری مشاهده کردم مقام معظم رهبری تمام قد برای من ایستاد و مرا در آغوش گرفت.

این قاری برجسته مصری در همین ملاقات کوتاه با مقام معظم رهبری از دیدگاه های عمیق اسلامی و رفتاری های دینی و ویژگی های قرآنی ایشان به خوبی یاد می کند و تصریح کرده: من آیت الله خامنه ای را حافظ قرآن کریم، مسلط بر سبک ها و قرائات قرآن و استادی صاحب نظر در امر قرائات دیدم و خصوصیات اخلاقی این مرد باعث شده به ایشان عشق بورزم.
 نظر دهید »


فرم در حال بارگذاری ...

فید نظر برای این مطلب

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • ...
  • 6
  • ...
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • ...
  • 23
اردیبهشت 1404
شن یک دو سه چهار پنج جم
 << <   > >>
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

یامهدی عجل علی ظهورک

علمی،پژوهشی،فرهنگی،اجتماعی
  • خانه
  • اخیر
  • آرشیوها
  • موضوعات
  • آخرین نظرات

جستجو

موضوعات

  • همه
  • بدون موضوع
  • پاسخ به شب نامه اهل سنت پيرامون شهادت حضرت زهرا (سلام الله علیها)
  • یازهرا (سلام الله علیها)دستم بگیر
  • سال نومبارک
  • پیام مقام معظم رهبری (مدظله العالی)به مناسبت آغاز سال نو
  • مناسبت های ماه رجب
  • اهمیت ماه رجب چگونه است و اعمال آن کدام است؟
  • میلادامام جوادعلیه السلام
  • بحثى در امامت
  • رد دلائل اهل سنت
  • ​نظر رجال عامه و ديگران در باره على عليه السلام
  • در نفى امامت از غير على عليه السلام
  • وفات حضرت زینب(سلام الله علیها)
  • کتابستان حضرت زینب (سلام الله علیها)
  • حضرت زینب علیها السلام
  • شهادت امام موسی کاظم علیه السلام
  • مبعث پیامبراعظم صلی الله علیه وآله مبارکباد
  • اعیادشعبانیه برجمیع مسلمین مبارک
  • میلادامام حسن علیه السلام
  • درگذشت مادرشهیدصیادی
  • میلادباسعادت امام رضاعلیه السلام مبارکباد
  • اصول انتخاب عنوان مقاله
  • مقاله نویسی
  • شهادت امام جوادعلیه السلام
  • میلادامام هادی علیه السلام مبارکباد
  • شهادت حضرت زهراسلام الله علیها
  • امام زمان علیه السلام
  • معرفی کتاب پرسمان ریحانه
  • معرفی کتاب
  • مسابقه گروهی رشد6
  • حضرت امام حسن مجتبی علیه السلام
  • اشعار شهادت امام علی (ع) تسلیت باد
  • شهادت امام علی (ع) تسلیت باد
  • روزقدس
  • دهه کرامت
  • عیدغدیرمبارک
  • دهه فجرمبارک
  • میلادباسعادت امام علی علیه السلام برشیعیان مبارکباد
  • بیانات در دیدار فرماندهان و کارکنان نیروی هوایی ارتش ۱۳۹۶/۱۱/۱۹
  • یاصاحب الزمان ادرکنی
  • یاصاحب الزمان ادرکنی
  • یاصاحب الزمان ادرکنی
  • یاصاحب الزمان ادرکنی
  • یاصاحب الزمان ادرکنی
  • حمایت ازکالای ایرانی
  • شهادت موسس مذهب جعفری
  • میلادحضرت معصومه عليهاالسلام مبارکباد
  • امام حسین علیه السلام
  • ياكريمه اهل بيت
  • ياكريمه اهل بيت
  • ماه صفر
  • حاج قاسم سلیمانی

Random photo

❆❆شهادت امام علی (علیه السلام) ❆

فیدهای XML

  • RSS 2.0: مطالب, نظرات
  • Atom: مطالب, نظرات
  • RDF: مطالب, نظرات
  • RSS 0.92: مطالب, نظرات
  • _sitemap: مطالب, نظرات
RSS چیست؟
  • کوثربلاگ سرویس وبلاگ نویسی بانوان
  • تماس